Jump to content

Featured Replies

bg" post="65322" timestamp="1299414414"]

Da li postoji neki nocni voz iz nisa za sofiju i da li postoji neka mogucnost da se rezervise autobuske karte iz Sofije za Istanbul?

Imaš voz iz Niša u 02:25 (iz Beograda u 21:15) i stiže u Sofiju u 7:32 ujutru po redu vožnje...

Imaš voz iz Niša u 02:25 (iz Beograda u 21:15) i NE stiže u Sofiju u 7:32 ujutru po redu vožnje... :)

Imaš voz iz Niša u 02:25 (iz Beograda u 21:15) i NE stiže u Sofiju u 7:32 ujutru po redu vožnje... :)

Hehe, zato sam napisao "po redu vožnje", ne zato što stvarno tad stiže, nego da bi znao da računa još + sat-dva. Mada, gledam red vožnje i kaže da stiže u Niš u 1:32, što znači da ima skoro 1 sat lufta u Nišu, pa ako nakupi kašnjenje do Niša, nadoknadi ga kraćim stajanjem u Nišu...

Meni se jednom prilikom pokvarila lokomotiva kad sam se vracao iz Istanbula :). Voz je idealna kombinacija ukoliko se ima samo malo vise vremena , medjutim ako sada zakasnim samo malo ode mi avion :).

Inace su to u Rusiji lepo sredili, vozovi ne kasne ni minut. Ne zato sto su nesto bog zna sta bolji od nasih vec zato sto stave realno vreme putovanja.

bg" post="65440" timestamp="1299523294"]

Inace su to u Rusiji lepo sredili, vozovi ne kasne ni minut. Ne zato sto su nesto bog zna sta bolji od nasih vec zato sto stave realno vreme putovanja.

Kod nas vozovi kasne zbog tzv. "laganih vožnji". To su slaba mesta na pruzi na kojima je brzina ograničena privremeno, a koja nisu uračunata u red vožnje. U SFRJ je zakonski ta lagana vožnja morala da se otkloni posle određenog vremenskog perioda (mislim da je bilo oko mesec dana) ili ako se ne ukloni da postane "ograničena brzina" koja se uračunava u red vožnje, tako da vozovi ne kasne. A danas te lagane vožnje stoje po nekoliko godina...A kada voz nakupi kašnjenje od par minuta onda gubi pravo prvenstva i mora čekati ukrštanje na raznim stanicama, tako da kupi još više kašnjenja i tako u krug i onda nakupi i pola sata i sat i par sati... Da bi ste videli koliko je stanje užasno daću vam kao primer prugu Beograd - Bar koja je najgora po količini laganih vožnji. Evo pogledajte ovde: http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?p=123052#p123052

U Rusiji (i ostalim zemljama exSSSR) imaju jedan odličan mehanizam da vozovi ne bi kasnili. Npr. X pruga je tehnički sposobna da po njoj vozovi idu (lupam) 120 km/h. Međutim red vožnje je izračunat tako da je vozu dovoljno da ide npr. 100 km/h. I voz i ide toliko, ukoliko je na vreme. Čim voz počne da kasni, brzinu povećava na 120 km/h i na taj način posle određenog vremena nadoknadi kašnjenje. Vrlo jednostavno.

Imate u 16 iz nisa Bus, 15 eura karta, drugi jedini je rano ujutro

Potom u sofiji svakih sat, ovaj has u 22 sata je dobra opcija, po prilichno udoban. Cena 19 eura.

Dolazak u Istambul oko 5, morate sacekati do 6 da krenu sve metro linije, idealno za pojesti corbu.

Idete tom linijom do aksaraja, pa od aksaraja menjate na laki metro dok ne predjete most, tu uzimate ferri do druge obale , i odatle e10 bus ako idete na aerodrom sa asijske strane. Prva 3 zetona kostaju 1.75 lira, druga 2.5 lira.

N10 je ishao sat i 20 do aerodroma.

Stevane, bilo bi zgodno da prebacis ovo i na temu "Kako do aerodroma...". Tamo samo stoji da ide neki busic koji krece sa Taksima, a da je ovaj drugi nacin previse komplikovan. Meni izgleda sasvim ok ukoliko se ima dovoljno vremena.

• 2 weeks later...

Pa DOCI do taksima je isto komplikovano, razlika je samo shto se ovde na karakoy ili kako se vech zove stanica hvata feri, a u drugom sluchaju bi se pelo uz  brdo prema taksimu (MADA NA toj strani je vechina buget smeshtaja) i imalo bi se 15 minuta hoda, jer ova linija za taksim cesto ne radi.

Cim se predje reka, skrene se levo, i u drugoj grupi stanica pojaviche se veliki bus e 10. Ide se do zadnje stanice,i put zaista traje, kao recimo da putujete sa petlovog brda do novih banovaca.

Moze neko da mi kaze red voznji u suprotnom smeru, posto stizem kasno u istambul 10, pokushao bih da uhvatim odmah neki prevoz ka Srbiji zbog obaveza.

S

ја сам већ објаснио аутобус за Истанбул,недељом,испед Сава центра 10.00 час.Уторак повратак..Може један смер,може повратна карта..

Jel Moze neko da mi kaze kada imaju polasci iz Istambula za Sofiju,

I iz Sofije za Nis

Zanimaju me sve moguchnosti, slecem oko 22 znachi da oko 23 ali realnije oko 24 mogu da uzmem prvu konekciju.

S

Ne znam kad ide iz Istambula za Sofiju ali bih ti rekao da se ne brines, jer imas puno prevoznika koji idu u tom pravcu, tako da mozes da biras koje vreme ti odgovara. Mi smo cini mi se isli bas tako oko 22 sati, i ujutru stigli u ledenu Sofiju.

• 2 weeks later...

Znam da se dosta govorılo o lınıjama Beograd-Istanbul tj. ovaj topıc je namenjen za raspravu o ıstom alı me ınteresuje (jer sam se zbunıo raznım brojkama) da lı je ızvodljıvo da ız Istanbula krenem u cetvratak vece, a da u nedelju krenem ız Beograda nazad za Istanbul? Kolıko ce to kostatı ı sta bıh mogao da korıstım od prevoza (osım avıon :)

Hvala puno! Pozdrav svım putnıcıma!

Kada iz Sofije krece za Beograd, ovaj voz sto stize u BG u 19.19h?

Kada bi se realno najkasnije moglo krenuti iz Istanbula busom, da bi se stiglo na taj voz u Sofiji?

Kada iz Sofije krece za Beograd, ovaj voz sto stize u BG u 19.19h?

Na sajtu ŽS-a piše da kreće u 11:50 iz Sofije i stiže u 19:19 u Beograd, a na sajtu DB-a piše da kreće u 12:25 iz Sofije i stiže u 19:47 u Beograd. Pre bi verovao ŽS-u jer DB ne ažurira često red vožnje za Balkan...

e stvarno moze neko da napise redove voznje u kontra smeru. ja cu recimo sleteti u jednoj varijanti u 11, i ni uz pomoc trikova ne mogu biti pre 00 00 na stanici pa me zanima jer ima neka kasna kasna varijanta za sofiju i konekcija odatle

• 2 weeks later...

Ono sto sam ja video od autobusa u kontra smeru IST - SOFIA

Metro u 9, has u 11, metro u 12 pa u 5, pa onda imaju alpar i metro u 20 30, pa 22 i 23.

Iz Sofije za nis u 7 30 i 16 bus za bg.

A da li je moguce naci neki bus sa otogar stanice koji ide ka istoku Turske (Izmit, Kodzaeli...) pa izaci negde blizu aerodroma Sabiha Gokcen?

• 2 weeks later...

A koliko se krece cena bus prevoza Sofija - Istranbul?

Ja pre dva dana platio 24 evra autobusku kartu Sofija - Istanbul, sa kompanijom Metro.

Inače, da prijavim da bam-bamov sistem voz+autobus savršeno radi. Voz BG-Sofija sam (sa karticom za popust) platio 15,5 evra, tako da me je ceo put Beograd-Istanbul izašao 40 evra u jednom pravcu. Polazak iz BG-a vozom u 7.50 AM, stizanje u sofiju u 19.30, polazak busom iz Sofije u 20.30, stizanje u Istanbul nešto pre 5.00 am.

Sutra idem nazad, prvo za Sofiju busom u 23.00h (22,5 evra) a onda ću tamo videti da li da čekam voz, ili da odmah sednem u neki bus ka Beogradu. Inače, Metro, Has i druge veće kompanije imaju minibus koji vas vozi od centra grada do Otogara, ako imate njihovu kartu. Ako se ide tramvajem + metroom, treba nešto jače od 30 minuta od Sirkeđija.

Lazare, da li još saobraća HAS? Njega koristi bam-bam, pa njegova povratna karta košta nešto manje - oko 65 evra. Da si sačekao oko sat vremena mogao si njime Sofija-Istanbul.

Ja sam koristio HAS pre par dana i imam samo reči hvale. Povoljniji je sa cenom karte od Metroa. Mislim, nije sad nešto da je razlika ubitačna, ali ako se uzima povratna karta, izađe 38 EUR. Redovna cena u jednom pravcu je 40 leva (prihvataju i 20 EUR). Posluženje u busu je klasično kao i kod ostalih, a vremena polazaka su im takođe ok. Iz oba grada idu u 11 i 22. Ja sam u Istanbulu, na Buyuk otogaru, bio u 6 ujutru, taman kada je sunčan dan počeo da se rađa. Naravno, iskoristio sam pogodnost koju i oni nude da te besplatno prevezu svojim kombijem na nekoliko tačaka po gradu, i u pola sedam sam već bio na Taksimu. 

I, šta sam još napravio, poslednjih 2-3 puta kada sam išao u tom pravcu. Stopirao sam do Dimitrovgrada, ne do same Sofije. Taman je bilo neko vreme oko 3 posle podne, kada sam prolazio pored Dimitrovgrada. Skontao sam da je mnogo bolje i efikasnije da odatle hvatam voz i za dva EUR budem za manje od dva sata u centru Sofije, nego da ulazim u neizvesnost kamionskog čekanja na granici. Posebno što sam iz Sofije svakako odlučio da hvatam taj HAS za Istanbul.

ja sam putovao direktno..100 EUR iz Beograda,povratna karta..."LOTUS TRAVEL"...švercerski je bus,ali odličan..i noćio sam u Istanbulu..Taman sam toliko i trebao da se zadržim,pa sa njima opet nazad.Nisam put ni osetio..

Ide i Has, naravno. Ja sam odabrao kompaniju Metro jer sam na njih morao najmanje da čekam u presedanju.

U povratku sam takođe išao Metroom do Sofije, a onda sam seo na neki "BIOMET" turs do Beograda. Inače taj drugi ide za Madrid...

Ono što je možda korisno znati jeste da Metro (kao i većina drugih velikih prevoznika) ima poslovnice po celom Istanbulu. Dakle, ne morate ići na Otogar da biste kupili kartu. Ja sam kartu uzeo u njihovoj kancelariji u Bešiktašu, odakle su me i pokupili svojim minibusom koji vozi na Otogar. Minibus inače prolazi kroz ceo grad i kupi putnike ispred svih Metroovih kancelarija. I naravno besplatan je.

Karta Istanbul-Sofija je koštala 22 evra. Onda sam Sofija-Beograd platio još 24 evra, dakle ukupno 46 u jednom pravcu. U Sofiji sam čekao svega 15 minuta na sledeći bus :)

Mogao sam da odaberem i neke jeftinije prevoznike, ali ukupno bih, tamo i nazad, uštedeo 10 evra, a morao bih da čekam par sati i posle opet par sati... A mrzelo me da sedim i čekam, hteo sam što pre da stignem.