Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi svi,
verujem da je dosta vas upoznato sa poezijom koju objavljujemo na sajtu, počev od decembra (prosinca) prošle godine. Na linku https://www.klubputnika.org/tag/693-antologija-prvobitne-poezije se nalaze sve pesme do sada objavljene na sajtu kao i uvod u celu priču (poslednji članak na listi), pa ko nije upoznat, eto prilike!

Otvaram ovu temu iz dva razloga. Prvi je taj, što bih, iz prve ruke, volela da "čujem" impresije o ovakvoj plemenskoj književnosti, koja predstavlja, ujedno, i prve poetske zapise u svetu. Kako vam se sviđa, da li biste voleli više pesama i tome slično? Ono što je važno, da napomenem, je i to, da se ove pesme, nažalost, ne mogu nigde pronaći na internetu, i da mi je zato drago što ih možemo objaviti, ali i čitati na Klubu putnika. Zbog toga bi mi značio bilo kakav fidbek od čitalaca. :smile:

Drugi, ali ništa manji razlog je što krug zatvaramo krajem aprila, kada ćemo završiti ciklus pesama iz Antologije prvobitne poezije, a bilo bi lepo da ga završimo na jedan neobičan način. Dakle, šta mislite, kako zaokružiti celu priču, objediniti sva plemena čijim smo pesmama putovali, a da bude zanimljivo i originalno (ako se danas može išta originalno napraviti) :smile: ? Ko je voljan, ideje, sugestije, predlozi - više nego dobrodošli! 

Čekajući vaše postove ispod, pozdravljam vas! :smile:

Ретко читам поезију, не свиђа ми се што је тако, с времена на време прочитам по једну на сајту, и свиђају ми се.

Није неки фидбек али је фидбек :smile:

On 3/4/2017 at 4:32 AM, Mary_Incognito said:

Prvi je taj, što bih, iz prve ruke, volela da "čujem" impresije o ovakvoj plemenskoj književnosti, koja predstavlja, ujedno, i prve poetske zapise u svetu. Kako vam se sviđa, da li biste voleli više pesama i tome slično? Ono što je važno, da napomenem, je i to, da se ove pesme, nažalost, ne mogu nigde pronaći na internetu, i da mi je zato drago što ih možemo objaviti, ali i čitati na Klubu putnika. Zbog toga bi mi značio bilo kakav fidbek od čitalaca. :smile:

Vrlo je zanimljivo. Lično sam veoma zainteresovana za narodnu poeziju i predanja. Obično se susrećem sa ovakvim stvarima iz drugog ugla. Npr. kad se preselim u novu sredinu ili posetim neki novi deo sveta. Onda istražujem verovanja, narodna predanja i poeziju sa tog prostora. Ovako van konteksta, vremenskih ili prostornih odrednica, "teško" mi je da sagledam pesmu u potpunosti. Ne mislim da nema vrednost van toga. Naprotiv, podstiče na razmišljanje o tome koliko su neka razmišljanja univerzalna, upravo nezavisna od pomenutog. Uživam na jedan potpuno novi način. :smile:

Iz tog ugla, meni ovakve poezije nikad dosta. 

On 3/4/2017 at 4:32 AM, Mary_Incognito said:

Drugi, ali ništa manji razlog je što krug zatvaramo krajem aprila, kada ćemo završiti ciklus pesama iz Antologije prvobitne poezije, a bilo bi lepo da ga završimo na jedan neobičan način. Dakle, šta mislite, kako zaokružiti celu priču, objediniti sva plemena čijim smo pesmama putovali, a da bude zanimljivo i originalno (ako se danas može išta originalno napraviti) :smile: ? Ko je voljan, ideje, sugestije, predlozi - više nego dobrodošli! 

Povezano sa onim što sam već napisala, možda dajući im neku odrednicu? Npr. vizualno, u smislu arhivskih fotografija, crteža, mapa. Ili nekih širih informacija o pomenutim plemenima, podnebljima, etc.

Donekle off topic: U Singapuru postoji neka mala izdavačka, nezavisna kuća, koja često izdaje knjige grupe savremenih, mladih autora koji pišu poeziju i prozu na zadatu temu.Knjiga bude, nešto kao kolekcija najboljih radova koji su konkurisali. Jedna od prvih knjiga koju sam kupila ovde je jedna takva antologija čija je tema bila narodna predanja. Naime autori su odabrali narodnu priču ili pesmu iz svoje kulture, a onda pisali priče inspirisane tim motivima. Te tako svaku savremenu priču prati predanje.

To mi je nekako prvo palo na pamet kada si pitala kako zaokružiti celu priču. Znam da je tehnički neizvodljivo, ali sam poželela da to podelim ovde. :smile:  

• Author

Hvala Relja! Jeste fidbek, kako nije :smile: Drago mi je da ti se sviđaju! Pozdravljam te! :smile:

Marice, hvala ti na divnom komentaru! Neke mape sam i ja imala kao ideju u glavi, ali tvoj komentar mi se, kao spoj više predloga, jako dopao! Hvala ti puno! Pozdrav i za tebe :wink: