Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...
On 10/13/2020 at 12:42 AM, marica said:

Amerikanac ispenjao Everest kao nosač i napravio dokumentarac o tome

https://edition.cnn.com/travel/article/american-porter-mount-everest/index.html

Jasno da je u fokusu tezak zivot nosaca, ali pored toga treba obratiti paznju i na neke sporedne stvari koje su takodje veoma vazne. Prvo, koliko ljudi na svetu moze da priusti vreme i novac da se priprema za uspon na Everest, kupi skupu opremu, otputuje na Nepal i tamo boravi ko zna koliko jer sve zavisi od vremena? Naravno, tih 65,000 dolara je glavni trosak, ali je daleko od jedinog, cuo sam za procene da ti realno treba 100K USD za celu ekspediciju, koliko Amerikanaca je u stanju da to priusti?

Drugo, lako je osudjivati te bogate klijente sto ne daju visoke napojnice, ali po meni za najvecu osudu je korumpirana nepalska vlada koja sebi strpa u dzep 65K po turisti, a ostavlja nosace da zavise od napojnica, to je pre svega njihova ujdurma. 

I na kraju, ovaj tip je po meni stvarno u pravu, kad se vec pripremas za uspon, zar nije bolje da ides kao nosac i u najgorem slucaju ides besplatno, nego da platis 100K USD? Naravno da je varijanta nosaca neuporedivo teza, ali ako neko zaista zeli da to ostvari, onda eto nacina, to apsolutno pozdravljam. Kada je rec o klijentima, verujem da vecini 100K USD nije neka vau suma, mada sigurno bude poneko ko je godinama stedeo radeci dva posla da bi ostvario taj san. 

2 hours ago, noskich said:

Jasno da je u fokusu tezak zivot nosaca, ali pored toga treba obratiti paznju i na neke sporedne stvari koje su takodje veoma vazne. Prvo, koliko ljudi na svetu moze da priusti vreme i novac da se priprema za uspon na Everest, kupi skupu opremu, otputuje na Nepal i tamo boravi ko zna koliko jer sve zavisi od vremena? Naravno, tih 65,000 dolara je glavni trosak, ali je daleko od jedinog, cuo sam za procene da ti realno treba 100K USD za celu ekspediciju, koliko Amerikanaca je u stanju da to priusti?

Drugo, lako je osudjivati te bogate klijente sto ne daju visoke napojnice, ali po meni za najvecu osudu je korumpirana nepalska vlada koja sebi strpa u dzep 65K po turisti, a ostavlja nosace da zavise od napojnica, to je pre svega njihova ujdurma. 

I na kraju, ovaj tip je po meni stvarno u pravu, kad se vec pripremas za uspon, zar nije bolje da ides kao nosac i u najgorem slucaju ides besplatno, nego da platis 100K USD? Naravno da je varijanta nosaca neuporedivo teza, ali ako neko zaista zeli da to ostvari, onda eto nacina, to apsolutno pozdravljam. Kada je rec o klijentima, verujem da vecini 100K USD nije neka vau suma, mada sigurno bude poneko ko je godinama stedeo radeci dva posla da bi ostvario taj san. 

svako ko radi u finansijama, advokati, lekari, IT, logistika, generalno 20% Amerike moze da priusti ovo,

Licno znam jer su mojoj kolegici kerali 4 puta po 40k, za univerzitet, i to je neka srednja klasa.

Mozda teoretski Stefane Dilane, u praksi pola Amerikanaca nema 200 dolara u dzepu, ogromna vecina otplacuje dugove za kredit za kucu i kreditne kartice. Drugo, ovo nije samo platis pa klatis, ti za ovo treba da se veoma ozbiljno pripremas vise od godinu dana. A u Americi je minimalan godisnji odmor. Mislim da je realan procenat daleko manji od 20%, ali nebitno, to nije sustina, cinjenica je da su oni koji to mogu da priuste na globalnom nivou 1%, daleko od toga da je samo rec o podeli na ljude iz razvijenih i zemalja u razvoju, jer apsolutna vecina gradjana razvijenih zemalja ovo ne moze da priusti.

8 hours ago, mveruovic said:

Evo ga opet ovaj sa svojim pouzdanim podacima 200$ u dzepu nemaju :D

https://abcnews.go.com/US/10-americans-struggle-cover-400-emergency-expense-federal/story?id=63253846

40% of Americans don’t have $400 in the bank for emergency expenses: Federal Reserve in 2019
The numbers are pretty similar to 2017.

Da l su podaci tvog Federal Reserve pouzdani?

https://money.cnn.com/2017/01/12/pf/americans-lack-of-savings/index.html

6 in 10 Americans don't have $500 in savings

Ajd popij lekic i iskuliraj se. Pravili anketu sa 1000 ispitanika, i ti to citiras kao pouzdan podatak. Jedno su tvoji smesni linkovi i ankete, druga stvar je realan zivot. 

Edited by mveruovic

Taj ko nema $200 u džepu se svakako ne sprema godinu dana unapred za pentračenje po Everestu,  ni u Americi ni bilo gde drugde, niti mora da vodi evidenciju koliko dana godišnjeg odmora ima na raspolaganju.

S druge strane, teško da to sve košta i blizu $100k pošto lično znam bar 5 ljudi iz Srbije koji su se više puta penjali gore a niko od njih nema ni blizu toliko para, a ni sponzore koji bi im to finansirali. Doduše, svi su išli u organizovanim grupama kao ekspedicije a ne pojedinačno pa verovatno i to ima neke veze.

15 hours ago, mveruovic said:

Ajd popij lekic i iskuliraj se. Pravili anketu sa 1000 ispitanika, i ti to citiras kao pouzdan podatak. Jedno su tvoji smesni linkovi i ankete, druga stvar je realan zivot. 

Netacno, prva strana fusnota: https://www.federalreserve.gov/publications/files/2018-report-economic-well-being-us-households-201905.pdf "The latest SHED interviewed a sample of over 11,000 individuals—with an online survey in October and November 2018. The anonymized data, as well as a supplement containing the complete SHED questionnaire and responses to all questions in the order asked, are also available at https://www.federalreserve .gov/consumerscommunities/shed.htm"

Inace i 1000 ljudi ne bi bio problem, sve dok je uzorak reprezentativan. Nisu to moji linkovi i ankete, vec centralne banke tamo gde ti zivis. 

15 hours ago, ppetrovic said:

Taj ko nema $200 u džepu se svakako ne sprema godinu dana unapred za pentračenje po Everestu,  ni u Americi ni bilo gde drugde, niti mora da vodi evidenciju koliko dana godišnjeg odmora ima na raspolaganju.

S druge strane, teško da to sve košta i blizu $100k pošto lično znam bar 5 ljudi iz Srbije koji su se više puta penjali gore a niko od njih nema ni blizu toliko para, a ni sponzore koji bi im to finansirali. Doduše, svi su išli u organizovanim grupama kao ekspedicije a ne pojedinačno pa verovatno i to ima neke veze.

Pomenuto je u tekstu da treba platiti nepalskoj vladi 65,000 USD po osobi. Racunaj onda opremu, letove, smestaj, hranu, vodice... Pri cemu ti ne znas koliko ces dugo tamo ostati, zavisi od vremena, a cene smestaja i hrane na planini nikako nisu jeftine.

Ajde bre ne lupaj jbt, 65 000 da se plati vladi po osobi. Bukvalno si toliko diskreditovana osoba sa svojim izvalama da ne moze da se sa tobom diskutuje ni o najprostijim stvarima. 

Jedino reprezantativno je da ti neko stavi pistolj na celo i kaze vadi pare pa da vidis koliko ko ima. 

1 hour ago, mveruovic said:

Ajde bre ne lupaj jbt, 65 000 da se plati vladi po osobi. Bukvalno si toliko diskreditovana osoba sa svojim izvalama da ne moze da se sa tobom diskutuje ni o najprostijim stvarima. 

Jedino reprezantativno je da ti neko stavi pistolj na celo i kaze vadi pare pa da vidis koliko ko ima. 

https://www.businessinsider.com.au/how-much-it-costs-climb-everest-2019-5?r=US&IR=T

Nepalskoj vladi ide 11,000. Tur operaterima ide 65,000. Ne treba zaboraviti ni troskove pripreme, ne moze bas odmah na Everest, ljudi prvo treniraju, pa idu postepeno od manjih vrhova ka visim. Neki se godinama pripremaju za Everest.

Most people hire commercial expedition operators, which usually charge between $US60,000 and $US65,000, according to The British Mountaineering Council.
Some people pay up to $US130,000 for “VVIP” expedition packages.
Climbers also need to spend between $US6,000 and $US8,000 on gear such as a down suit, sleeping bags, boots, a trekking backpack, and an ice axe.

16 hours ago, ppetrovic said:

Da li su se penjali na sam vrh? Ako su bili negde po baznim kampovima pa se vratili to nije isto. 

Sa istog linka iznad: It can be cheaper to hire a local expedition in Nepal, but that will still cost you around $US35,000.And then there’s the gear you’ll need to buy.

Ovaj tip je detaljno objasnio sve troskove stavku po stavku:

https://www.alanarnette.com/blog/2019/12/01/how-much-does-it-cost-to-climb-mount-everest-2020-edition/

"Nepal requires using a local company to organize your permit at a cost of $2,500 for the team, a refundable trash deposit of $4,000/permit plus a Liaison Officer costing $3,000 per team. These total $9,500 BEFORE the $11,000 per person climbing permit. So before you hire guides, yaks food or gear you must come up with almost $20,000 in Nepal."

Edited by noskich

People are paying up to $130,000 to climb Mount Everest with personal photographers and private bars at base camp

Stvarno nemoj da se blamiras vise. Bar na ovom forumu. Mozes i ti da platis turoperateru 60 000$ za ono sto kosta u sopstvenoj reziji 10 000$. 

Treba da te je sramota kako prosipas gluposti kako leba nema da jedes sa platom od 100k $ i kako je katastrofa ziveti u razvijenim zemljama. 

2 hours ago, mveruovic said:

Stvarno nemoj da se blamiras vise. Bar na ovom forumu. Mozes i ti da platis turoperateru 60 000$ za ono sto kosta u sopstvenoj reziji 10 000$. 

Treba da te je sramota kako prosipas gluposti kako leba nema da jedes sa platom od 100k $ i kako je katastrofa ziveti u razvijenim zemljama. 

Nemoguce je popeti se na Everest sa 10K kada samo odobrenje nepalske vlade kosta 11K, plus pogledaj sve ostalo na linku iznad, covek sve objasnio. 

Nema šeme da to mora toliko košta. Ljudi koje ja znam su se penjali do vrha ali su išli u sopstvenoj režiji kao ekspedicija iz Srbije, bez lokalnih vodiča i bilo koga drugog. Ne znam kako ide troškovnik jer se ne bavim time ali ako baš insistiraš mogu da se raspitam za cene.

Sve što znam je da to ne mora da košta $10k jer ovi moji sigurno ne bi dali ni blizu toliko da bi se penjali po planinčinama na drugom kraju planete.

50 minutes ago, ppetrovic said:

Nema šeme da to mora toliko košta. Ljudi koje ja znam su se penjali do vrha ali su išli u sopstvenoj režiji kao ekspedicija iz Srbije, bez lokalnih vodiča i bilo koga drugog. Ne znam kako ide troškovnik jer se ne bavim time ali ako baš insistiraš mogu da se raspitam za cene.

Sve što znam je da to ne mora da košta $10k jer ovi moji sigurno ne bi dali ni blizu toliko da bi se penjali po planinčinama na drugom kraju planete.

Bilo bi super ako možeš da se raspitaš kod nekog ko je penjao baš Mt. Everest.. Tj. na koji način je moguće zaobići te troškove?

Vidim da ovi likovi npr. https://estadventure.com/sr/adventures_sr/sve/ organizuju različite ture po Nepalu i nijedna ne košta ni približno koliko Mt. Everest. 

A skoro sam negde čitala da su uhvatili nekog lika bez dozvole i da je kazna 20.000+...

Edited by marica

Everest je smrtno ozbiljan poduhvat. Najbukvalnije. Bez lokalnih vodica koji su sada obavezni, ici zaobilazno da se ne bi platila taksa... zvuci kao ludacki rizik.

Ne zna covek da li da place ili da se smeje: "U poslednje vreme imamo puno provala u kuće u selu. Kako moja supruga i sin nisu toga dana bili kod kuće, bojao sam se ostaviti novac pa sam ga, eto, poneo sa sobom. To je inače moja ušteđevina. Nisam baš računao sa time da će mi se sve to dogoditi taj dan - kaže Kovačević dodajući kako ne veruje u priču da je sveštenik koji ga je udario stao da proveri ima li povređenih i koga je zapravo udario." www.telegraf.rs/amp/vesti/jugosfera/3250356-andjelku-bas-nije-bio-dan-prvo-ga-je-kolima-udario-svestenik-a-onda-ga-je-opljackao-radnik-hitne

On 10/15/2020 at 4:18 PM, noskich said:

https://abcnews.go.com/US/10-americans-struggle-cover-400-emergency-expense-federal/story?id=63253846

40% of Americans don’t have $400 in the bank for emergency expenses: Federal Reserve in 2019
The numbers are pretty similar to 2017.

Da l su podaci tvog Federal Reserve pouzdani?

https://money.cnn.com/2017/01/12/pf/americans-lack-of-savings/index.html

6 in 10 Americans don't have $500 in savings

nemaju u savings ali imaju u stock and dividends. 

Cuti molim te. 60% ostatak stanovnistva je jako veliki broj. 220 miliona.

12 hours ago, ppetrovic said:

ne bitno je koliko kosta, svakako ljudi imaju para da sebi to priuste. 

"for emergency expenses" znaci da nemaju te novce ni u bilo kakvom likvidnom obliku, znaci nisu akcije u pitanju jer se akcije mogu prodati brzo. 60% nema 500 dolara u dzepu, preostalih 40% ima vise, ali jako je malo bogatih. 

1920px-Wealth_distribution_by_percentile Hajde da uzmemo da je prosecna cena uspona na Everest 65K, to bi realno mogli da priuste tek 10% najbogatijih koji su milioneri. Naravno, bude izuzetaka koji potvrdjuju pravilo koji su radili 2-3 posla godinama ne bi li ustedeli za taj san. 

Edited by noskich

18 hours ago, noskich said:

"for emergency expenses" znaci da nemaju te novce ni u bilo kakvom likvidnom obliku, znaci nisu akcije u pitanju jer se akcije mogu prodati brzo. 60% nema 500 dolara u dzepu, preostalih 40% ima vise, ali jako je malo bogatih. 

1920px-Wealth_distribution_by_percentile Hajde da uzmemo da je prosecna cena uspona na Everest 65K, to bi realno mogli da priuste tek 10% najbogatijih koji su milioneri. Naravno, bude izuzetaka koji potvrdjuju pravilo koji su radili 2-3 posla godinama ne bi li ustedeli za taj san. 

10% populacije Amerike je 33 miliona ljudi, to jeceo balkan zajedno

Pa? Sta pokusavas da dokazes? Jednostavno postoje neke ture koje su dostupne samo bogatima. Moja drugarica je recimo dala cini mi se 35K za turu do Antarktika na brodu. Tura mora da se rezervise godinama unapred jer ima dosta zainteresovanih, a ogranicen je broj turista po medjunarodnim sporazumima o Antarktiku. Ona radi kao stomatolog vec preko deset godina za minimum par stotina hiljada dolara plus jos malo, ako ne i tri. Opet 10% stanovnistva razvijenih zemalja iliti 1% stanovnistva globalno. 

• Author

How the U.S. betrayed the Marshall Islands, kindling the next nuclear disaster

Five thousand miles west of Los Angeles and 500 miles north of the equator, on a far-flung spit of white coral sand in the central Pacific, a massive, aging and weathered concrete dome bobs up and down with the tide.

Here in the Marshall Islands, Runit Dome holds more than 3.1 million cubic feet — or 35 Olympic-sized swimming pools — of U.S.-produced radioactive soil and debris, including lethal amounts of plutonium. 

https://www.latimes.com/projects/marshall-islands-nuclear-testing-sea-level-rise/

@Lazar Gledao sam dokumentarac. Stvarno je vrhunski odradjen. Topla preporuka. Iako me tema nije interesovala i bio sam u fazonu, ma to o nekoj pripizdi film, who cares, pogledao sam dva-tri minuta i ostao zatecen nacinom na koji je odradjeno i temama koje obradjuju. 

On 10/16/2020 at 4:54 PM, marica said:

Bilo bi super ako možeš da se raspitaš kod nekog ko je penjao baš Mt. Everest.. Tj. na koji način je moguće zaobići te troškove?

Vidim da ovi likovi npr. https://estadventure.com/sr/adventures_sr/sve/ organizuju različite ture po Nepalu i nijedna ne košta ni približno koliko Mt. Everest. 

A skoro sam negde čitala da su uhvatili nekog lika bez dozvole i da je kazna 20.000+...

Evo dokaza da vam za penjanje na Mt. Everest ne treba famoznih 65000, a ni Everest.

https://www.b92.net/sport/pojedinacni/biciklizam.php?yyyy=2020&mm=10&dd=19&nav_id=1749811

Ja znam da je bilo ranije ljudi koji su penjali i za 25-30.000, tj plaćali, dal' su popeli to je drugo. 

No evo šta prvo google izbaci, čovek koji je bio i popeo lepo objašnjava: https://www.adventurealternative.com/how-much-does-it-cost-to-climb-mount-everest/#:~:text=The quick answer is about,the north side in Tibet.

Naravno da ti ne treba 65.000. Ali naravno, ako plaćaš manje to znači da već imaš nekog iskustva i da znaš kako srezati troškove i šta moraš, a šta ne moraš da platiš drugima da rade za tebe. Ako ideš kao turista, onda i trebaš da platiš agenciji da ti sve organizuje i izbaci servirano. Zato i služe agencije. Takođe, 6-8000 za opremu je previše, možeš za duplo manje para da središ svu opremu.