Jump to content

Featured Replies

Kakva divota od drzave  :bag:

Kim Džong Il zabranio neuredne frizure

Autor: Beta | Foto:AFP, Reuters | 17.12.2009. - 07:19

U Severnoj Koreji je, po naređenju predsednika Kim Džong Ila, pokrenuta kampanja protiv neurednih frizura po modi iz inostranstva, saopštila je južnokorejska nevladina organizacija "Dobri prijatelji".

Severnokorejski državni mediji su prošlog meseca objavili da bi muškarci trebalo da imaju kratku kosu, dok bi žene trebalo da nose tradicionalnu odeću.

"Održavanje vaše kose čistom i jednostavnom... veoma je važna stvar za uspostavljanje etosa zdravog životnog stila u zemlji", preneo je tada list vladajuće komunističke partije Rodong Sinmun.

Organizacija "Dobri prijatelji" iz Seula danas je objavila da je naređenje stiglo od predsednika Severne Koreje Kim Džong Ila, a da ga sprovodi državno telo Centralni komitet omladinskog saveza.

"Dobri prijatelji" navode da je Kim stavio primedbu o stilu pošto je primetio frizuru jedne prodavačice po ugledu na inostrane.

"Da li je ona zaista naša korejska žena? Zašto je napustila našu tradicionalnu lepotu i izabrala da je oblikuje prema lošim stranim navikama kapitalista", navode se reči Kima.

Severnokorejski lider je takođe naredio da žene ne bi trebalo da nose suknje iznad kolena, uske pantalone niti bilo koju odeću koja otkriva obrise tela, navode "Dobri prijatelji".

Zvaničnici državne omladinske organizacije u Pjongjangu i drugim gradovima sada sprovode akciju protiv frizura studenata i devojaka, dodaje organizacija iz Seula. U Severnoj Koreji postoji čvrsta kontrola države, a strani filmovi su cenzurisani ili zabranjeni zbog, kako se obično navodi, "imperijalističke" kulture.

Da li ce i ono malo turista da sisaju po dolasku u njihovu zemlju!?

• 2 months later...

Pogubljen zbog mobilnog telefona

Seul -- Jedan stanovnik Severne Koreje javno je pogubljen zato što je razgovarao kineskim mobilnim telefonom sa severnokorejskim prebegom koji živi u Južnoj Koreji.

Severnokorejac, identifikovan samo kao Jung, radio je u fabrici municije u Hamheungu, na severoistoku zemlje, a pogubljen je krajem januara nakon što je kineski mobilni telefon pronađen u njegovoj kući, preneo je radio ORNK, pozivajući se na izvor iz Severne Koreje.

Jung je optužen da je razgovarao sa prebegom o uslovima života u Severnoj Koreji kao što je, na primer, tržišna cena pirinča, navodi radio.

Vlasti Severne Koreje su nedavno pojačale akcije prema stanovnicima koji pokušavaju da kontaktiraju, koristeći kineske mobilne telefone, prebege iz Severne Koreje koji žive u Južnoj Koreji.

4. mart 2010. | 12:06 | Izvor: Tanjug

:bag: :bag: :bag:

• 1 month later...

Fascinantno :) Tu Severnu Koreju moram da ubacim u plan putovanja što pre!;)

• 2 weeks later...

hahaa čim sam tu vest pročitao, krenuo sam da googlujem majce sa KJI ;)

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

NE znam, meni je ovaj tekst uzasan. Kad ovo procitam jasno mi je zasto ne pustaju strane novinare u zemlju. U Severnoj Koreji  "vrlo verovatno" SE PROIZVODI HEROIN i "vrlo verovatno" 200 000 LJUDI RADI U LOGORIMA.

Istina je da se u Severnoj Koreji zivi lose, ali realno koliko ima kapitalistickih, demokratskih i ka svetu otvorenih zemalja gde se zivi jos gore, briga Amere hoce li drzava biti totalitarna i kako ce  u njoj ljudi da zive, bitno je samo da zastupaju njihove interese.

Ja podrzavam Severnu Koreju 100%.

STOP politici

Rasprave o politici, i bilo koje teme vezane za politiku, nisu dozvoljene na ovom forumu, čak ni u sekciji «trice i kučine».

NE znam, meni je ovaj tekst uzasan. Kad ovo procitam jasno mi je zasto ne pustaju strane novinare u zemlju. U Severnoj Koreji  "vrlo verovatno" SE PROIZVODI HEROIN i "vrlo verovatno" 200 000 LJUDI RADI U LOGORIMA.

Istina je da se u Severnoj Koreji zivi lose, ali realno koliko ima kapitalistickih, demokratskih i ka svetu otvorenih zemalja gde se zivi jos gore, briga Amere hoce li drzava biti totalitarna i kako ce  u njoj ljudi da zive, bitno je samo da zastupaju njihove interese.

Ja podrzavam Severnu Koreju 100%.

И ја исто. Е да, овде ја не видим ни п од политике.

И ја исто. Е да, овде ја не видим ни п од политике.

Postovi koji su bili politički su obrisani  :)

Jula planiram za Kinu pa sam mislio da svratim i do Severne Koreje. Ove organizovane ture su mi mnogo skupe, pa me je malo zaintrigiralo da li bi moglo da se iskoristi ono "poslovno u". Taj ugovor o viznim olakšicama je zvanično i dalje na snazi, to znam pouzdano. Takođe ono da razlog putovanja mora da pude posao od posebnog interesa ne stoji pošto sam pronašao tekst ugovora i ništa tako tamo ne piše. Znači procedura kao za Rusiju i Kinu. Ovi iz MIP-a kazu da to u teoriji ide tako, ali da li to moze u praksi nemaju pojma. Ovi iz Ljermontove kažu da u životu nisu izdali potvrdu za Koreju. Šta mislite jel vredi da se proba na ovu foru?

Postoji nekoliko opcija za put u Severnu Koreju van standardne skupe ture sa 2 vodica.

Jedna je posao. Sama DPRK zaposljava mali broj stranaca, uglavnom lingvista za potrebe prevodjenja na engleski, spanski, arapski, francuski itd. Njihovi prevodioci napisu draft prevoda pa stranci pregledaju da li je u redu. Ovo je mozda 15-ak pozicija i traje minimum godinu dana ili dok se ne pojavi sledeci kandidat koji ce zameniti prethodnog. U poslednje vreme postoji opcija rada na univerzitetu, 2 univerziteta su pocela da uvode predavanja na engleskom i traze ljude sa minimumom magistraturom i radnim iskustvom u struci (ovo je opcija o kojoj ja ponekad razmisljam). Pise da imaju potrebu za duzim i kracim gostovanjima (guest lecturers).

Mnogo veci broj poslova je ponudjen od strane medjunarodnih ili stranih organizacija: ambasade, UN itd. Hyundai Asan ima postrojenja u Kaesongu, tako da nekoliko stotina njihovih radnika ima vizu na neodredjeno. U poslednje vreme DPRK je pocela da preuzima poslove outsourcing-a animacije (crtani filmovi) jer su jeftiniji cak i od Kineza.

Poslovne vize za preduzetnike su takodje moguce, ali mora da postoji odredjeni kontakt sa preduzecem-saradnikom i poslovna ponuda ili u slucaju najcesce Kineza veze sa partijom.

Takodje sam cuo da se "klasicna" viza za posetu moze dobiti ako neko ko je vec u DPRK posalje pozivno pismo (mora biti stranac koji tamo radi). Za ovo nemam link i ne mogu da se setim gde sam procitao, ali sam siguran da sam negde video. Moguce na sajtu bugarske ambasade koja ima blog o zivotu tamo.

Steta sto je nasa ambasada zatvorena, tako da su za nas opcije gotovo nepostojece.

I na kraju, formalno postoji mogucnost trazenja azila i direktnog dobijanja DPRK drzavljanstva na osnovu ugrozenosti u mestu prebivalista i/ili posebnog zalaganja za revolucionarnu borbu (ovako je predsednik udruzenja KFA - Korean Friendship Association Alejandro dobio pasos i neogranicenu slobodu kretanja unutar DPRK i ulazaka i izlazaka iz nje.

Zaboravih da dodam, mislim da biznis vizu (ukoliko niste Kinez sa vezama) je tesko dobiti. Postoji primer svedske firme NoKo jeans i koliko se secam njima je trebalo 2 godine da dogovore proizvodnju pantalona sa nekom fabrikom u DPRK. A da se pojavis samo sa vaucerom bez bilo kakvog dogovora pretpostavljam da te ne bi pustili.

Mozes da probas sa tim vaucerom da svratis u drzavnu turisticku agenciju DPRK u Pekingu i tamo da izvadis vizu, ali samo nakon sto kontaktiras neko lokalno preduzece - znaci imas troskove telefonskih poziva i prevodioca.

Pisao sam Ambasadi Srbije u Kini (koja je zadžena i za S. Koreju) i dobio odgovor da bi sa potvrdom "poslovno u" trebao da prođem. Kažu da im se niko do sada nije žalio da ga nisu pustili, a ako budem imao problema da zovem njih. Idem na tu foru, pa šta mi bog da. Samo još da se izborim sa onom birokratijom iz Ljermontove.

Zaboravih da dodam, mislim da biznis vizu (ukoliko niste Kinez sa vezama) je tesko dobiti. Postoji primer svedske firme NoKo jeans i koliko se secam njima je trebalo 2 godine da dogovore proizvodnju pantalona sa nekom fabrikom u DPRK. A da se pojavis samo sa vaucerom bez bilo kakvog dogovora pretpostavljam da te ne bi pustili.

Mozes da probas sa tim vaucerom da svratis u drzavnu turisticku agenciju DPRK u Pekingu i tamo da izvadis vizu, ali samo nakon sto kontaktiras neko lokalno preduzece - znaci imas troskove telefonskih poziva i prevodioca.

Nisam planirao da tražim vizu od njihove ambasade već samo da dobijem potvrdu o poslovnom putovanju u policijskoj stanici u Ljermontovoj, kao što se to radi za Rusiju, Kinu i Mongoliju.

Pisao sam Ambasadi Srbije u Kini (koja je zadžena i za S. Koreju) i dobio odgovor da bi sa potvrdom "poslovno u" trebao da prođem. Kažu da im se niko do sada nije žalio da ga nisu pustili, a ako budem imao problema da zovem njih. Idem na tu foru, pa šta mi bog da. Samo još da se izborim sa onom birokratijom iz Ljermontove.

Sta reci? Cisto sumnjam da je ijedan drzavljanin Srbije u poslednjih 10 godina pokusavao da udje u DPRK sa vaucerom, zato im se niko nije i zalio. Nas MUP ti moze izdati vaucer, ali mislim da bez bilo kakvog kontakta sa ambasadom Severne Koreje i istovremeno neke njihove firme nema sanse da te puste. Voznu kartu do Pjongjanga mozes kupiti bez vize, ali ce te na kinesko-korejskoj granici najverovatnije vratiti nazad nakon duzeg vremena proveravanja.

Cak i za Kinu, Mongoliju, Ukrajinu nije bio dovoljan samo vaucer, ispravite me ako gresim, vec i pozivno pismo firme. Znaci nas MUP nije ovlascen da izdaje vize druge zemlje bez povratne informacije sa njihove strane.

A ako ti uspe da udjes sa vaucerom molim te javi ovde pa bih i ja pokusao isto, ali bih definitivno istovremeno napravio dogovor sa ambasadom i moguce nekim univerzitetima.

Pre dve nedelje sam uzeo potvrdu iz Ljermontove za Kinu samo na osnovu potvrde naseg preduzeća, bez ikakvog pozivnog pisma odande. Jednostavno mi je jedan drug izdao potvrdu da me šalje tamo radi uspostavljanja poslovne saradnje i to je bilo dovoljno. Kontam da je procedura ista za sve zemlje. E sad problem je što oni tamo tvrde da to ne može za DNRK, najverovatnije zbog toga, što kao što si ti rekao, tu potvrdu nisu nikom izdavali ko zna od kada. Međutim to nije toliki problem, siguran sam da ću to da odradim sa našima na kraju, kad budem otišao tamo lično i seo im malo na glavu. Problem će najverovatnije biti na granici i bojim se da će se desiti scenario koji si opisao. Možda bi bilo najbolje da prvo odem do njihove ambasade u Pekingu da vidim šta će da mi kažu.