Jump to content

Featured Replies

Mislim da nikako ne mozes porediti Kinu niti bilo koju drugu zemlju sa DPRK. U DPRK godisnje udje u proseku samo 2-3 hiljade stranaca i jedini razlog zasto im daju vizu su skupi aranzmani koji ti stranci placaju - najmanje oko 600-700 eura za najjeftiniji. Kao sto sam vec rekao postoje nacini da se putuje tamo alternativno, ali to mora biti nesto od cega oni imaju koristi da bi ti dali vizu. Jer je poslednje sto rezim u DPRK zeli da se stranci motaju uokolo i unose informacije o spoljnom svetu u zemlju.

Govorim ti o internoj proceduri našeg MUP-a za davanje potvrede o poslovnom putovanju. Jednostavno za tu potvrdu nije potrebno imati pozivno pismo iz zemlje putovanja, već je dovoljno imati samo potvrdu nekog našeg preduzeća o poslovnom putovanju, a ta procedura je ista za sve zemlje. Oni te potvrde izdaju bez ikakvog kontakta sa zemljom putovanja, što se da zaključiti iz činjenice da potvrdu izdaju istog dana kada je zahtev i podnet. Drugo je pitanje da li ću ja ući u Koreju sa tim, u šta pravo da ti kažem i ja sumnjam. U suštini ukoliko bi oni odbili da me puste, prekršili bi međunarodni ugovor koji su potpisali, mada sam svestan da oni baš i ne drže do tog međunarodnog prava. Ja mislim da nijedna druga zemlja na svetu nema ovakav ugovor sa njima, tako da je naša situacija dosta specifična. Treba videti da li se tu može nešto iskoristiti.

Ma znam ja za tu proceduru, samo mi deluje suludo da bi te pustili tek tako, mada ko zna, sve je moguce. Mi smo imali ambasadu tamo do cini mi se 2003. i obrnuto, ali je doslo do povlacenja ambasada nakon pada Milosevica. Da imamo i dalje ambasadu mnogo bi ti to lakse islo. Ovako ti preporucujem najbolja ti je varijanta da kontaktiras neko preduzece i napravis se zainteresovan za biznis. Na filoloskom fakultetu postoji izborni predmet korejski i predavac je Korejac - Bogoljub, mogao bi se njemu obratiti za prevod preko telefona. Mada, budi spreman da zoves mnogo puta dok se nesto ne sredi.

Taj ugovor za "poslovno" putovanje postoji i potpisan je sa SFRJ 1979. Odnosio se na one koji putuju u SK poslovno radi poslova koji obuhvataju NVO. Da li je taj ugovor obnovljen sa Srbijom? Sumnjam.

Najverovatnije je poslednji kontakt srpske diplomatije sa SK bio 2001. kada je tamo zatvorena nasa ambasada.

Ovde ce da ti izdaju tu potvrdu bez problema a sta ce da bude tamo bas ih briga.

Moguci scenario:

1. Beljin prolazi sa pecatom "poslovno" u SK, raportira ovde i onda masa nas odlazi tamo, sto kod voljenog vodje Kim Il Dzonga izaziva sumnje pa se takav nacin putovanja ukida.

2. Beljin dobija medijsku paznju jer je zbog ilegalnog ulaska u SK osudjen na 8 godina prinudnog rada.

Nema potrebe da se rizukuje, a to sto ambasada Srbije kaza da se niko nije zalio jer kao sto kaze Noskich niko iz Srbije nije isao tamo sa pecatom poslovno. Verovatno zadnji koji je posetio SK iz Srbije je Branko Kitanovic vodja Novog Komunistickog Pokreta koji je isao tamo 1995. na kongres komunistickih partija. :?

Najbolji nacin da se poseti SK ako se vec hoce je preko neke od onih agencija jer je to verovatno opcija koja najmanje kosta. Moze i samostalno. Ja sam "srecni" vlasnik pozivnog pisma za SK koje sam dobio posle raznih peripetija na trasi Minsk - Moskva od ambasade SK u Moskvi. Jula 2009. godine sa naznakom da to pozivno pismo ima rok trajanja 3 godine. Ambasada im se nalazi u ulici Mosfilskaja 72. U istoj ulici je i ambasada Srbije. Ambasada izgleda ovako:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:%2B%2B%2BNorth_Korean_Embassy2_Moscow.jpg

Uzivo, posebno iznutra... Pa sad da li grandizno ili megalomanski to je pitanje.

SK u Rusiji ima i konzulat u Habarovsku (koji sam video) i navodno u Vladivostoku (koji nisam video tamo).

Uglavnom mi je receno da sa tim pozivnim pismom odem do ambasade SK u Pekingu jer vizu ce da mi daju samo tamo, moram da uplatim turisticki aranzman u trajanju od 8 ili 10 dana po izboru. Cena po danu je bila 450 evrica dnevno, sto je uljucivalo aranzman u hotelu, dva zvanicna vodica (uvek se dobijaju dva vodic - muskarac i zena - bez obzira da li si sam ili sa grupom od 10 ljudi), posete ceremonijlanim mestima, itd. Na sve ovo mora da se doda i avionska karta Peking-Pjongjang kompanijom Koryo. Nisam otisao (jos) jer tesko da cu da odvojim tolike pare za dozivljavanje SK.

Znaci ko hoce da ide, moze preko agencija koje je odobrila vlada SK. Postoje valjda tri takve agencije iz Velike Britanije, Holandije i Ceske.

Svakako moze i samostalno uz dosta peripetija i para, ili Alejandro iz KFA moze da izadje u susret. :)

Ali ovako na bombu kao sto Beljini hoce samo sa pecatom "poslovno" u pasosu, meni to deluje prilicno nesigurno da ne kazem opasno.

Koliko sam ja upoznat ugovor je potpisan 1982. Vlade SRJ i DNRK su potpisale 1997 protokol kojim su potvrdile važenje međusobnih ugovora uključujući i onaj o viznim olakšicama. Srbija 2006 kao direktni sukcesor federacije stupa u sve njene međunardone ugovore. Inače ovaj ugovor se nalazi na zvaničnoj listi važećih bilateralnih sporazuma našeg MSP-a. Tekst ugovora sam pogledao, tamo jednostavno piše da nosioci običnih pasoša koji   imaju potvrdu MUP-a da putuju u poslovne svrhe imaju pravo ulaska bez vize. Nikakvi NVO poslovi se ne spominju. Sad jedino da ovi naši neće da mi daju potvrdu, ako im dostavim da radim za YUGOIMPORT ili slično. To izgleda tako formalno-pravno, ali naravno ne mora da znači da tako ide u praksi. U svakom slučaju planiram, da ukoliko dobijem potvrdu, odem do njihove ambasade u Pekingu da vidim da li može tako ili ne. A da geoplans, nešto ne mogu da shvatim svrhu tog tvog pozivnog pisma, koliko sam shvatio sa njim možeš da upaltiš aranžman, što inače možeš i bez njega, samo što je u tvom slučaju aranžman jedno tri puta skuplji po danu.

A da geoplans, nešto ne mogu da shvatim svrhu tog tvog pozivnog pisma, koliko sam shvatio sa njim možeš da upaltiš aranžman, što inače možeš i bez njega, samo što je u tvom slučaju aranžman jedno tri puta skuplji po danu.

Tako nekako. Stvar je u tome verovatno da sa tim pozivnim pismom radis samostalno, bez tih stranih agencija.

Takodje preko pozivnog pisma mozes da ides kad hoces dok preko agencije u terminima koje odredjuje vlada SK.

Dodeljena je i poseta jos necemu van standardnog Pjongjanga, ideoloskih mesta i demilitarizovane zone. Meni su rekli da mogu da posetim dve seoske komune i neko brodogradiliste.

Naravno da je aranzman mnogo skuplji kada se ide samostalno zato sam i napisao da je preko tih agencija mnogo jeftinija opcija.

Protokol iz 1997. koji pominjes moze biti da je posle 2000. ponisten na nekoj od sednica vlade kao sto je i doneta odluka o zatvaranju ambasade.

Meni su se u ambasadi SK u Moskvi cudili na pomen "poslovno" u pasosu.

Raspitaj se u njihovoj ambasadi u Pekingu kako stoje stvari posto su oni tamo izgleda nadlezni za izdavanjene viza.

Iz ceske agencije su mi rekli da svi njihovi putnici koji su iz Evrope moraju da vade vize u Pekingu. Iako u Pragu radi ambasada SK tamo im ne izdaju vize jer je direktiva da se to radi u Pekingu i preko njihovih banaka iz ociglednih razloga.

Sve te turisticke agencije samo su posrednici izmedju putnika i zvanicne DPRK turisticke drzavne agencije koja ima kancelariju u Pekingu. Imao sam pre njihovu adresu, ali sad ne mogu da nadjem, zove se nesto kao Ryounguesa. Secam se da je jedan tip otisao direktno kod njih u vreme kad nije sezona-zima (cini mi se) i da su mu ponudili ultra-jeftin aranzman: vozom do Pjongjanga, a tamo smestaj u najjeftinijem hotelu koji te strane agencije ne mogu da bukiraju. Sve ga je izaslo oko 400USD za valjda 4 dana. Isto mi je jedan drugar isao do Kaesonga i Pjongjanga na jednodnevnu ekskurziju za oko 150-200USD. Tako da ima i tih varijanti bez agencija, ali samo kada je mrtva sezona - znaci nista kada su masovne igre, prolece i jesen, vec ili zima ili leto.

Moje je licno misljenje da vredi posetiti DPRK kao turista, ali bih ipak vise voleo da tamo provedem neko duze vreme jer sam do sada odgledao i procitao sve izvestaje prethodnih turista o tim turima i znam ih napamet bez i da sam bio tamo. Svaka tura je potpuno ista za sve, sa izuzetkom ako se ide preko KFA. Tako da mislim da bi idealno bilo neko krace do srednjerocno angazovanje na njihovom univerzitetu ili poslovno.

U važnost ugovora nemam mnogo sumnji, s obzirom da su mi i u MSP-u, i u našoj ambasadi u Pekingu rekli da je na snazi sigurno. Sad je samo pitanje da li se zaista primenjuje u praksi. Sve imam neki osećaj da bi to moglo da prođe, baš zato što je sve tako jednostavno i glupo. Što se tiče alternativa, pronašao sam dve agencije iz Dandoga(Kineskog grada na granici sa DNRK) koje imaju arnažmane za 560 evra. Sistem je 4 dana, 3 noćenja, prevoz vozom. Koliko vidim jeftinije od ovoga nema. Jedino da se vidi sa tom njihovom državnom agencijom u Pekingu.

http://www.ddcts.com/english.htm

http://www.explorenorthkorea.com/

Evo ga ovde, kad ces vec biti u Pekingu svrati pa vidi sa njima. Leto je mrtva sezona jer je u obe Koreje uzasno sparno i vlazno. Nakon sto se istusiras za par minuta si opet mokar. Uzas jedna, narocito za ljude sa nasih prostora. Meni je bilo tesko palo.

Obavezno idi kad budes u Pekingu:

http://www.lonelyplanet.com/north-korea/transport/getting-around

All accommodation, guides and transport must be booked through the government-run Ryohaengsa. You can also book through a travel agent and they will then deal with Ryohaengsa on your behalf.

The main office of Ryohaengsa (+86-10-6437 6666/3133; fax 6436 9089; Korean International Travel Company, 2nd fl, Yanxiang, No A2 Jiangtai Rd, Chaoyang District, Qionghuating) is in Beijing, and there are also branches in Dandong, Liaoning Province and in Yanji in Jilin.

Moje je misljenje da to sa vaucerom NE moze da prodje jer svako putovanje u DPRK mora biti registrovano i obrazlozeno zasto se putuje. Ako si turista onda MORAS imati 2 vodica neprestano sa tobom. A ti vodici moraju da se plate po standardnoj ceni (sa izuzetkom nagodbe koju sam pomenuo iznad).

Bez vodica moze jedino za ne-turisticke razloge: poslovne, "ideoloske" i posete strancima koji se vec nalaze u DPRK.

Nadam se da shvatas da DPRK bas i nije pravna drzava, vec se za sve odlucuje ad hoc.

Mada, postoji neka verovatnoca da bi toliko bili zbunjeni vaucerom da bi te propustili jer jednostavno ne bi znali sta da odgovore na to a ne zele da odbiju da ne bi mozda sebi napravili neki problem.

Srecan kraj bi licio na ovo:

http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

Bez vodica moze jedino za ne-turisticke razloge: poslovne, "ideoloske" i posete strancima koji se vec nalaze u DPRK.

Zaboravljaš da ja sa vaučerom, što bi ti rekao, nisam turista nego biznismen koji putuje u poslovne svrhe ;)

Ajde bas da vidimo, probaj na tu foru, pa ako moze dobijas cast od mene. Voditi dalje raspravu sta-bi-bilo-kad-bi-bilo deluje besmisleno.

• 3 weeks later...

Operacija Koreja je propala i pre nego što je počela. Posle dve nedelje intenzivnog preganjanja sa MUP-om u vidu obijanja pragova policijskih stanica u Vršcu, Pančevu, Novom Sadu i Beogradu, svakodnevnog zivkanja ministarstva, potezanja raznih veza, na kraju ništa nisam uradio. Situacija je sledeća, "poslovno u" može da se dobije za DNRK i to po redovnoj proceduri, dakle kao i za Kinu, Ukrajinu i Mongoliju, ali pre toga morate da ih ubedite u to, što u opšte nije lako. Recept je sledeći, pre nego što podneste zahtev nazovete ministarstvo i tražite načelnicu Uprave za upravne poslove, kažete joj da hoćete da podneste zahtev za vizu i tražite od nje da nazove vašu matičnu policijsku upravu kako bi im objasnila da je to u njihovoj nadležnosti. U protivnom ovi na lokalu će tvrditi da nisu nadležni i ni na koji način ih ne možete ubediti u suprotno. Ja sam inače zahtev uspeo da predam tek juče i to je navodno trebalo da bude gotovo istog dana, međutim  izbio je problem, što oni ne znaju kako da napišu poslovno u DNR Koreju na Francuskom, pa su tražili prevod od ministarstva koji će im stići tek sledeće nedelje, a ja imam let za Peking u ponedeljak ujutru. Danas sam išao da pokušam da ih ubedim da napišu to na osnovu prevoda sudskog tumača koji sam im dao, ali nisam uspeo. I tako...   Imam utisak da bi lakše ugovorio sastanak sa Velikim Generalom, nego da se izborim sa ovim našima.

Pa naravno da je zastoj kada niko do sada od verovatno 70-ih/ranih 80-ih nije isao tamo na "poslovno u". Steta sto neces moci da pokusas da sprovedes plan u delo, izgleda da ce ti ipak izdati, samo je potrebno vreme. Posalji im kopiju avionske karte za Peking i reci da je hitno.

Sada je već kasno. Sutra moram da budem na aerodromu u 7h, tako da čak i kada bi im prevod stigao sutra ujutru, ja ne bih mogao fižički da stignem. U suštini, da sam predao zahtev samo dan-dva ranije, dobio bih potvrdu. Tako da znate da potvrda za Koreju može, makar vam služila samo kao egzotična dekoracija u pasošu.

U Novom Sadu kad udare poslovo u (Ukrainu/Rusiju) to izgleda kao pecat sa praznom crtom gde dopises drzavu pa mislim da tako izgelda i za S.Koreju, mom drugaru koji je putovao samnom u Ukrinu pogrsno stavili Rusija pa kad je otisao da se zali samo preskrabali i dopisali Ukraina, probaj i ti tako ;)

Pa mogao bih da preradim kinesku nakon što uđem u Kinu, pa da se vratim iz Koreje preko Rusije, samo što je plan previše lud čak i za moj ukus.

E pa jbg, ovde diskutujemo o DPRK vec mesecima, a ti se prijavljujes za "poslovno u" nekoliko dana pred put. Neozbiljan si.

Kao sto rekoh 'ebavo sam se dve nedelje sa njima, tek su u petak pristali da prime zahtev. Evo me u Pekingu, idem do one njihove drzavne agencije da vidim sta nude.

E pa lose ide. Na onoj adresi nema agencije i jos se svi nesto iscudjavaju na foru da nikad nisu ni culi.  Ajde pogledajte malo na netu, da li ima neke druge adrese, ja ne mogu da nadjem.

Ја ти из свег срца желим да успеш у овоме. Мене ова тема јако занима, јер чини ми се да бих могао тамо да останем цео живот иако никад нисам био, или што би рекао Бата Живојиновић у филму:''Ја Русију сањам сваке ноћи и ја знам шта је Русија, будало једна''. ;D