Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

Коментари слика су веома болесни. Види се да их је писао ретардирани Американац испраног мозга.

Коментари слика су веома болесни. Види се да их је писао ретардирани Американац испраног мозга.

hahah ja bih pre rekao neko ko je smisao za humor učio uz Comedy Central.. al se svodi na isto :)

• 2 months later...

a sve ov napisao onaj sto je prebjegao . e sad stvarno mu moramo vjerovat

Ne postoji drugi nacin da se dodje do informacija direktno o svakodnevnom zivotu nazalost.

Postoje video snimci iz DPRK koji su poslati van, ali u tim snimcima kao i u pricama izbeglih fokus je uglavnom samo na negativne stvari zivota u DPRK.

Do sada najbolje opise svakodnevnog zivota sam procitao u ovoj knjizi: http://www.amazon.com/Nothing-Envy-Ordinary-Lives-North/dp/0385523912

Taj njihov,Kim Jong-il,car ili vladar,ili sta vec,ima najvecu kolekciju Rols Roysa na svetu,poznat je po svom raskosnom zivotu,da mu iz francuske stizu najskuplja vina,jer mu je doktor zabranio kurvozie,da ima u svojoj kolekciji loptu sa potpisom MJ-a,da kada ide na putovanja ide armiranim vozom,jer se plasi letenja,a na ta dva puta od po 3 dana koje je isao,kina i rusija,helikopteri su mu sletali i donosili sveze jastoge.Od 1989 do 1999 je potrosio 400000 funti samo na henesi. E onda samo pomislim na onog doktora koji je operisao 1000 uglavnom mladih ljudi (cini mi se) koji su izgubili vid jer su gladovali. Kada su skinuli zavoje sa ociju,i progledali posle ko zna koliko vremena,roditelji su ih okretali prema slici tog istog gospodina i svi su kao u transu se klanjali sto im je Kim Jong-il dozvolio da opet gledaju. To mi je najpotresnija scena koju sam u zivotu video...

Znam brate,gledao sam to...Znači,totalna diktatura.Ne znam da li se sećaš one scene gde kažu da svako domaćinstvo mora da na zidu ima okačenu sliku "velikog vođe",te da cela porodica mora da u čast njegovu peva pesme(maltene k'o molitve) "jer im je veliki vođa i danas dozvolio da imaju kilo 'leba u kući i da mogu jesti",da u glavnom gradu ne može živeti ko hoće,već da "veliki vođa" donosi odluku o tome ko može da se tamo naseli,a ko ne,da se strogo vodi računa da ljudi ne izađu iz zemlje,da je odredio koliko bolesnika(i ko od njih) sme da se operiše,gde ko sme da ide a gde ne sme...E,posle nekog vremena čujem da oni tamo nemaju net,već neki "interni internet",da tamo postoji samo jedna tv stanica,da "veliki vođa" nikome ne dozvoljava da gledaju Američke filmove(a on ih ima zavidnu kolekciju,kažu),i da im brani mnogo štošta,čega on ima za izvoz,da(kao što ljudi napomenuše)svaki turista dobije vodiča koji ga vodi tačno onom rutom kojom i na mesta koje "mora" posetiti,da se svaka njegova "mudra izjava" mora preneti u celosti,da kad slikaš njegov kip moraš ga celog uslikati... :( a kad je umro,onda je procurela vest da su svi građani bili u obavezi da izađu na ulicu i javno ga žale i za njime plaču(i to mora glasno i uverljivo da bude) i da svako ko ne bude plakao za njim,ide na robiju.

Čim to videh,srećan sam te živim u zemlji iz koje mogu da izađem kad hoću i gde mi niko neće određivati gde da idem i šta da radim.Ja samo žalim te jadne ljude koji ne znaju za bolje,a ne smeju ni da se bune.

U četvrtak ću imati gosta iz Danske, koji je bio u Severnoj Koreji, pa me jako interesuje da čujem njegove utiske. Inače, Severna Koreja mi je fascinantna kao svojevrstan eksperiment nad ljudima. Uvek kada gledam reportaže iz Severne Koreje ne mogu da poverujem da su neke stvari istinite... Ne znam u kojoj meri svi ti dokumentarni filmovi daju realnu sliku života, jer su obično američki i naglašavaju anti-amerikanizam Severne Koreje. Druga stvar je koliko  neko ko dolazi u Severnu Koreju uopšte ima uvid u stvarnost. Mislim da uvid u stvarnost nema apsolutno niko, a novinari mnogo manje nego npr. "turisti". Meni se to čini nadrealnom zemljom u kojoj se sve graniči sa ludilom...Međutim, gledao sam i jedan dokumentarni film, u kojem sa video da postoji itekako mogućnost da se ilegalno prelazi granica. Severnokorejci podmićuju čuvare na granici, ilegalno prelazu Kinu i bave se trgovinom. Mnogi se ne vraćaju. Jedna od glavnih stvari koja se švercuje su dvd-ijevi sa južnokorejskim serijama. E, to već preti da ozbiljno uzdrma sistem, jer kroz te serije, koje gledaju u najvećoj tajnosti, ljudi u šoku shvataju da se u Južnoj Koreji ne umire od gladi kao što su mislili niti da je Severna Koreja raj na zemlji. To drastično menja percepciju stvarnosti. Ipak, i ovaj filmu mi ostavlja neke dileme...U istom filmu prikazani su tajni snimci iz Severne Koreje, iz vozova, radnih logora, ulica itd, koji deluju potresno. Navodno postoji otpor režimu koji organizuju izbegli iz Severne Koreje. Ipak, i pored svega ne mogu da verujem u autentičnost svega...Npr, mislim da nije lako imati dvd u Severnoj Koreji...Navodno, otpor organizuju izbegli koji se švrljaju oko granice, a na početku filma govori jedan izbegli koji se krije u Tajlandu, a priča kako strahuje od severnokorejske tajne policije koja ga progoni čak i tamo...

Ja sam čuo recimo da nemaju pojma da se SSSR raspao,da je Berlinski zid pao,itd...Eto koliko oni zaglupljuju narod.

e moj super vanja mislim da si sve pogresno cuo . ali sta da se radi . Tito je tako zivio pa vidimo sta je on imao a vidimo sta danasnji imaju ali dzabe kada zivite pod uticajem cnn-a . e blagos nama sa vama i vasom slobodom da radite sta hocete

• 3 weeks later...

SuperVanja93 kako se zove taj dokumentarni film? Da li se secas mozda? Hvala unapred!

Kao sto vec rekoh, problematicno je sto su jedini izvori ljudi koji su pobegli i turisti.

Pobegli po defaultu imaju negativan stav dok turisti imaju povrsno vidjenje posto im je kretanje potpuno ograniceno, nema interakcije sa lokalnim stanovnistvom i provode kratko vreme tamo.

To cini retke neutralne izvore jos vrednijim kao sto je ovaj biznismen iznad, poneki diplomata ili predstavnik humanitarne organizacije kao i poneki lingvista. I medju njima retki su imali neograniceno kretanje po zemlji pa prema tome ti koji su to imali a ostali su dugo, vise od par godina imaju najvise da kazu i njihovo misljenje najvise cenim. Bio je i onaj japanski kuvar koji je spremao susi za porodicu Kim pa se vratio u Japan.

Dosta stvari koje sam pre citao sad ne mogu da nadjem. Zatrpane su ispod talasa informacija nakon sto je Kim Jong Il umro.

• 6 months later...

Još jedan pogled preko zida :)

link

P.s. izvinjavam se što je off topic, ali nisam mogla da odolim kad sam pogledala ovaj snimak :)

Snezo vjeruj mi prestava koju izvode ta djeca je nesto najljapse sto sam vidjeo . Doduse i skola za talente je takva da je se nebi postidjele ni skaninavske zemlje

• 1 month later...

Ja ne mogu da verujem da neko i dalje ima zelju da ide tamo, da se njima na bilo koji nacin dive i da ih to sve privlaci. To je kao da odete u obilazak geta za vreme ww2 . Za mene je to perverzno i bolesno.

Makaveli sjecam se nekih drugih vremena kada smo po zapadu bili iza gvozdene zastave . Da i sjecam se bezbriznog zivota tada i da Makaveli jos bolje se sjecam rata koji na nam je zapadna demokratija donijela . e tek kako se sjecam popagande , ovdje su se po njima djeca jela za dorucak , po nekoliko hiljada silovalo za rucak a za veceru opet po nekoliko hiljada ubijalo

24 miliona njih ima , pa da im je tako lose mislim da bi rezim opstao ? Ili je mozda zapadna propaganda ? ili je mozda bolje da podju nasim stopama ?