Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram leto 2018. da putujem kroz Evropu vozom.. Zanima me da li je neko imao od vas iskustva sa tim... da mi kaze kako sve to funkcionise iz vase perspektive, kako ste se proveli, da li biste isli ponovo... i da li vredi to iskustvo? Da li imate neke savete, preporuke..?

Hvala :biggrin:

Edited by Stevan Tadic

Osim ako nemas neke posebne afinitete prema putovanju vozom, mozda je bolje da prosiris spektar prevoznih sredstava i na buseve i avione, moze da te izadje povoljnije, a u slucaju aviona i brze. Leto je, naravno, uvek najskuplje za putovanja, ali, uz malo truda i dobre organizacije, moze da se povoljno iskombinuje. Sve to pod pretpostavkom da ti je i sto manji trosak prioritet. 

• Author

Isključivo vozom želim da putujem... Zelim da imam to iskustvo, privlači me da probam... Putovao bih tamo negde početkom septembra tako da to i nije u sred letnje sezone

Ako vec uzima InterRail kartu i to za celu Evropu onda nema smisla da ide busom ili avionom. Za one koji ne znaju rec je o "paket aranzman" voznoj karti sa kojom se moze neograniceno putovati vozom u odredjenom regionu ili po celoj Evropi plus Maroku minus zemlje bivseg SSSR-a (ne znam da li i dalje vazi, vazilo je kada sam ja putovao) za tacno odredjen period, recimo mesec dana. Nesto slicno kao Japan Rail Pass samo sto je InterRail za gradjane evropskog kontinenta dok se za ostale zove EURail. 

Karta ne vazi za luksuzne i ekspresne vozove, ali se uz simbolicnu doplatu moze i njima ici. Ja sam bio nesto sitno doplatio i isao sam ondasnjim najbrzim vozom u Evropi od Pariza do Amsterdama uz obezbedjen rucak, pice, grickalice i novine. 

Najbolji savet koji ti mogu dati za InterRail je da duze destinacije prelazis nocu jer ne gubis vreme, spavas u vozu plus ne placas smestaj. 

Ja sam davno isao, bio sam dva puta na Global Pass putovanjima, pre jedno 15-ak godina. Ne znam tacno kako je sada, onda si imao InterRail kartu - nekoliko papira uheftanih i trebao si rucno da upisujes gde ides kojim vozovima. Uglavnom ne proveravaju da li ime na karti odgovara tvom pasoshu, ali moze se desiti da pitaju. Ne znam sta bih ti jos napisao. Pitaj sta te interesuje.

Edit: pogledah sad, nema Maroka vise, ali ima Turske. Onda je moglo cak i za neke ferije da se koristi ova karta tipa Italija-Grcka, ne znam sad: https://www.interrail.eu/en/interrail-passes/global-pass

Edit 2: ima feri i dalje, od Italije do Grcke i od Grcke do Turske:

https://www.interrail.eu/en/plan-your-trip/interrail-railway-map

Edited by noskich

E da, u vezi rute, ako nisi putovao Evropom pre preporucio bih ti rutu kojom sam isao prvi put Madjarska-Austrija-severna Italija-juzna Francuska-Barselona-Madrid-Lisabon pa onda nazad do Pariza- Brisel-Amsterdam-Berlin pa nazad. A oko gradova koji ti se dopadaju ides na krace ekskurzije. Mislim da nema poente da se zapucas negde u UK ili Skandinaviji a da pre toga nisi video klasike Evrope poput Becha, Venecije, Pariza, Berlina I slicno. Ipak je to samo mesec dana I treba uglaviti sto vise.

Edited by noskich

• Author

Da, karte koliko sam upucen i dalje tako funkcionisu. Ja sam obisao Italiju, Madjarsku, u aprilu idem u Češku i Austriju.

Interrail kartom sam zamislio da idem sve do Francuske, pa onda ka Skandinaviji, vise me zanimaju skandinavske zemlje od Španije i Portugala iskreno.

Zanima me jos koliko u proseku treba da se potroši na rezervacije u vozovima, ili koliko je tebe to kostalo, cisto onako okvirno.

Stevane, veliko poštovanje za to što hoćeš da putuješ isključivo vozom. Jeste da bi mogao da putuješ jeftinije autobusima, ali je komfor vozova i dalje neuporediv. Drug i ja smo obišli Evropu proleća 2016. I naravno da vredi, sam osećaj da si na putu 30 nešto dana je fenomenalan. Predložio bih ti da razmisliš da na put kreneš pre 15. maja, i ako kartu kupiš do 31. marta hvataš prolećnu promociju i popust od 15%. Postoji i jesenja promocija za putovanja od oktobra (prvog ili 15.). Bar je tako bilo pre 2 godine, a mislim da je i dalje isto. U principu ćeš uhvatiti možda i najprijatniji period godine što se vremena tiče, a izbeći gužvu i vrh turističke sezone na leto. 

Ispod je tura koju smo mi uradili. U Nemačkoj si bog sa interrail kartom, nema doplate čak ni za ICE vozove, a kondukter često samo pogleda da li je validna i ne poništava je.  Italija, Francuska, Španija prilično komplikuju korišćenje (ima mnogo doplata i rezervacija). Rezervacija nam je trebala za voz Berlin - Varšava, i možda neke modernije u Poljskoj. 

Mi smo imali 10 dana vožnje dana u okviru jednog meseca, i te dane smo koristili maksimalno, obilazili do 4 grada po par sati, i onda se u nama zanimljivim gradovima zadržavali po 2-3 dana. Sa ove ture gradovi koje ja izrazito preporučujem i u koje bih se uvek vratio su: Prag, Brisel, Amsterdam, Berlin, Varšava i Budimpešta. Ako te još nešto zanima, pitaj slobodno :smile:

mapa.png?w=736

Edited by Kokosanceros

• Author

Hvala na odgovoru i uputstvu. Upućen sam znam da postoji letnja i jesenja snizenja za karte.. problem mi je sto sam maturant srednje skole, pa mi predstoje mature i upis na faks, tako da sam za put slobodan tek tamo oko avgusta-septembra, u oktobru mi pocinje faks ako ga upisem, ako ne onda cu verovatno iskoristiti jesenju rasprodaju.. i po meni je to vreme izmedju septembra i oktobra najbolje za putovanje. Zaista sam se zagrejao za obilaženje Evrope vozom, jer i ja mislim da je to poseban osecaj, drugacija atmosfera od autobusa i aviona. Tako da resio sam da cu putovati vozom samo jos ne znam tacan datum.

Kokos je objasnio, voz je prava stvar i ekoloski ispravan nacin putovanja. A za doplate potrazi sta se pise online, ja sam isao pre 15 godina tako da nemam sveze informacije.